Založ si blog

windows 8 alebo dalšia vista?

pred  vyše mesiacom nám Microsoft uvaril „nový“ windows 8. my sa teraz pozrieme čo priniesol nové

a ideme po priadku:

BEZPEČNOSŤ- (zda sa že microsoft ma svojích ludí vsade): preto ho sem prepíšem:

Francúzska firma odhalila spôsob, ako prevziať nad Windows 8 kontrolu. Microsoft musí prísť na zraniteľnosť sám.

Windows 8 je pre firemných zákazníkov k dispozícii už od augusta. Domáci používatelia si ho oficiálne môžu zakúpiť len týždeň, no finálny kód unikol aj na torrenty, a tak si ho mohol vyskúšať prakticky každý.

Najnovšie Microsoft nepotešila správa o tom, že sa už podarilo prelomiť jeho ochranné vrstvy. Úspešní boli počítačoví experti francúzskej firmy Vupen Security, informoval Forbes.

Nepomohli ani sofistikované metódy

Vupen vytvoril tzv. zero-day exploit, ktorý dokáže sprostredkovať prevzatie kontroly nad pracovnou stanicou s najnovším operačným systémom od Microsoftu a internetovým prehliadačom Internet Explorer 10. A to napriek tomu, že redmondská spoločnosť predstavila v rámci Windows 8 paletu bezpečnostných prvkov.

Windows 8 obsahuje zabudovaný antivírus Microsoft Security Essentials, poskytuje zabezpečené bootovanie Secure Boot či nový typ ovládačov Early-Load Antimalware Driver (ELAM). V najnovšom Internet Exploreri je zas integrovaný vylepšený sandbox (Enhanced Protected Mode), ktorý sa stará o oddelenie práce s internetom od ostatných aplikácií a dát na počítači. Pripomeňme, že funkcia sa v prvej podobe objavila v siedmej generácii prehliadača.

TIP: Windows 8 si zakladá na bezpečnostiNový Internet Explorer 10: Ďalší pokus o reparát

Šéf Vupenu Chaouki Bekrar už v polovici októbra prostredníctvom sociálnej siete Twitter avizoval, že nástroj na prelomenie ochrany budú mať hotový v deň uvedenia novinky na trh. Obídenie ochrany nového Windows však nebolo vôbec jednoduché. Celý proces si vyžiadal mnoho mesiacov, uviedol Bekrar.

 

Softvérový gigant sa o odhalení bezpečnostnej chyby dozvedel. Vupen mu však logicky detaily neposkytol, napísal v stanovisku pre Forbes Dave Forstrom z Microsoftu. „Pokračujeme v podpore výskumníkov zapojených v programe Coordinated Vulnerability Disclosure s cieľom poskytnúť našim zákazníkom vyššiu ochranu,“ doplnil Forstrom.

Na zraniteľnostiach zarábajú aj ostatní

Vupen je známy vďaka odhaľovaniu bezpečnostných dier a následnému predaju informácií tretím stranám. Tie ich môžu využiť pri zabezpečovaní vlastných systémov, no taktiež aj na realizáciu kybernetických útokov.

Francúzska firma pritom nie je jediná, ktorá zarába na škodlivých kódoch. Forbes spomenul hneď niekoľko – Netragard, Endgame, Northrop Grumman a Raytheon. Cena exploitu napísaného pre Internet Explorer a Chrome sa pritom pohybuje v rozmedzí 80 až 200 tisíc amerických dolárov (približne 62 260 až 155 640 eur).

Bekrar ale ešte začiatkom roka poznamenal, že firma výsledky svojej práce poskytuje len vládam členských štátov NATO a „partnerom“ NATO. No zároveň priznal, že odkontrolovanie, kde sa poskytnuté informácie následne dostanú, je už problematické.

Úspech ďalších otázkou času

Riaditeľ bezpečnostnej firmy Qualis Wolfgang Kandek si myslí, že „bežní“ hackeri to budú mať s prelomením ochrany novinky od Microsoftu predsa len o niečo ťažšie. „Windows 8 jednoznačne posunul latku vyššie. Väčšina hackerov si s tým momentálne nebude vedieť poradiť,“ povedal. Na druhej strane upozornil, že Vupen neurobil nič, čo by nedokázal aj niekto ďalší.



myslím si že ďalej ani netreba pokračovať ak niekto SA CHCE zblázniť s „použiteľnosti“ svojho počítača prosím kúpte si WINDOWS 8 ALEBO KÚPTE SI NOVÝ NOTEBOOK ZARUČENE SA ZABAVÍTE (SAMOZREJME V NEGATÍVNOM ZMYSLE)

 

Môj čisto svieži názor na  windows 8 : Microsoft sa zľakol android-u a na rýchlo zbúchali niečo čo sa ani operačným systémom nedá nazvať, pretože sa to nedá používať!!!!

a čo sa tíka verzii pre Tablet alebo mobil tak v tejto kategórii Microsoftu nielen že ušiel vlak ale rovno rýchlik a už je niekde na druhej pologuli našej matičky zeme…

 

takže môžem povedať že ak niekedy budem potrebovať kúpiť nový notebook tak si určite vyberiem bez OS alebo odstránim Secure boot (programovo,HW) a nainštalujem tučniaka….


os batle

03.04.2013

Dnes si porovnáme opäť dvoch najväčších rivalov alebo živlov oheň vz voda alebo ak chcete linux vz windows nebudem sa nejako rozpisovať akí podstatný rozdiel je mať v počítači akýkolvek linux a akýkoľvek windows to podstatné je v tomto dokumente Linux vz windows no a ak so mnou neuhasiteľne po prečítaní tohto dokumentu vyzývam, vás poďme na tuto [...]

up Date informacii

21.11.2012

ovládanie Ubuntu pred prostredím Unity. V minulých vydaniach môjho blogu som ešte opisoval staršie ovládanie tejto distribúcii tzv GNOME panel alebo ak chcete GNOME 2.42 ktoré ako posledná verzia Ubuntu ho používala 10.04. vyzeralo to takto: (obrázok hore) je nutne povedať že ako sa menil svet tak sa menil aj linux a to iste platí aj o Unity v Ubuntu. [...]

ubuntu 12. 04

14.11.2012

Po od ladenej LTS verzii tohto operačného systému z predloženou podporou na 5 rokou vyšlo nové Ubuntu a to presne v čas kedy MS uvoľňoval rovnako svoje pokračovanie windows 8. Ale traťme sa späť k Ubuntu. Od LTS verzie sa toho veľa nezmenilo, ale pribudli nám nove funkcie. V Ubuntu sú integrované webové aplikácie priamo do „spúšťača“ teda doku. to [...]

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:47

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

xteam

blog sa zaoberá linuxovými distribuciami, konkrétne Ubuntu ktorá je z môjho pohľadu najbližšie k užívateľovi ktorí až do teraz používal windows. viem že existuje asi ďalších 3000 distribúcii linuxového operačného systému lenže začiatočník sa v nich nevyzná a rýchlo stratí. preto som zvolil Ubuntu .

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 41754x
Priemerná čítanosť článkov: 2088x

Autor blogu