Založ si blog

zahodte windows už ho nepotrebujete

 

Vitajte v Linuxe a zahodte Windows už ho nepotrebujete!!!

 

Pred 4 rokmi som bol závislí od Microsoft-u ako každý kto si kúpi noví počítač. Vlastne povedzme si otvorene pri kúpe nového počítača dostanete už spomínaný Windows momentálne najnovšiu sedmičku.

Po pravde nie som zadebnený  Linux-ak  len som počul o tom že existuje aj niečo lepšie ako spomínaný softvér od Microsoft-u. Tak som bol zvedaví či  niečo poskytované zadarmo môže byt lepšie alebo aspoň sa vyrovnať kvalite plateného softvéru. Ako mnohým z vás ani mne sa nepáčilo že som dostal Windows vista. Na môj vkus to bolo príliš pomalé a príliš z maľované uvediem príklad: kopírovanie dvd trvalo viac ako pol hodinu a to bolo len akých si 4 GB ISO súbor.

Až jedného dňa ma jedna internetová stránka prinútila sa zamyslieť a vyskúšať len tak na nečisto linuxovú distribúciu ubuntu. prečo práve túto ? Už v tedy bola z linuxových distribúcii najbližšie tomu čo som do teraz používal. Začalo sa moje dobrodružstvo menom Linux. Po nejakom čase cca tižden som sa ako tak naučil ovládanie jeho grafickej podoby, a zistil som že je to silne používateľné. a začal som sa o to viac zaujímať  po mesiaci som zhodil Windows vista a natvrdo som nainštaloval linux konkretne ubuntu. 7.10

 

rozoberme si čo som týmto krokom získal a čo stratil:

  • Bezpečnosť- žiadne vírusy, spyware, adware, tool bary falošné anti vírusové programy rootkiti a podobne tu  sa nemusím báť pošty, webových stránok  alebo  on-line hier alebo softvéru . nemusím inštalovať anti-vírové programy, firewally  a iné zbytočnosti. Pretože napríklad počas 4 rokov používania Linuxu som neobjavil ani jeden jediní vírus alebo niečo z vyššia uvedené ani v blízkosti počítača nie to v počítači.
  • správa diskov–  disky v Linuxe nie sú označované písmenami a spätným lomítkom ako u Windows totiž ako je známe vyššie spomínané hrozby tipu vírus spyware adware a iné chuťovký idú už len po tomto označení diskov a zariadení. A okrem toho vo Windows po pripojení do internetu nevedomky otvárate celí svoj počítač všetkým pripojeným naokolo.  A za hodinu pripojenia z vašeho počítača vytiahne Microsoft všetko o vás čo sa len nejako dá speňažiť, a použiť.
  • ovládanie –  nedávno bolo na internete publikované že Linux to je iba príkazová riadka,musím povedat že opak je pravdou. V Linuxe sú dva hlavné grafické prostredia volajú sa GNOME a kde. Ubuntu ako distribúcia Linuxu používa to prvé prostredie teda GNOME do teraz používalo toto prostredie dva paneli kde je zavedení poriadok. už nemusíte hľadať ten správny program v priečinku c/program/files ako vo windows. od buducej verzii ubuntu bude používat vynovené gnome3 tu je preklad anglickej verzie.preklad

všetky programy sú prehliadne usporiadané podla funkčnosti do 7 kategórii a v nich si vyberáte správne programy ktoré chcete používať. Už nemusíte kvôli   programom spúšťať firefox alebo ie7,8 či 9 všetky programy pre Linux sú usporiadané opäť podla funkčnosti v softvérovom centre odkiaľ sa stiahnu , nainštalujú ale aj odstránia aj aktualizujú. Linux na to používa špecializované balič-kovacie systémy čiže vy už nehľadáte súbory s exe ale názov a prípona deb.

 

  • 3D PROJEKT- v Linuxe je to compiz ktorí narozdiel od areao aj funguje. Sprehľadňuje a uľahčuje orientáciu v systéme, a ponúka nekonečné množstvo 3D efektov ktoré nezlikvidujú počítač ako pri wista aero!!! compiz potrebuje minimálne systémové požiadavky kľudne si to porovnajte s vaším aerom rozdiel je markantný…

 

  • Súborové systémy – Linux používa iné súborové systémy na aké ste zvyknutí z Windows. vo Windows sú to súborové systémy fat 32 alebo ntfs obe tieto systémy treba často kontrolovať či neurobili za pochodu nejaké chyby veľmi rýchlo by ste potom prišli o svoje cenné dáta. obnova dát z týchto súborových systémov je ťažká ale nie nemožná kým z linuxových systémov obnova je takmer nemožná pretože sú žurnalovacie tu je chyba jedine chyba disku teda fyzické zlyhanie disku.

linuxové disky netreba defragmentovat, kontrolovat alebo ináč upravovať  narozdiel od tích Windows súborových doskou ktoré treba neustále od defragmentovavat a starať sa o ne!!

 

  • aktualizácie sú pridelené každému rovnako funkčné, nespôsobujú problémy , bez overovania originálnej licencie zakúpeného systému!!! ale hlavne v čas!!!
  • siete od inštalácie ste pripojení k internetu, nemusíte vytvárať žiadne virtuálne pripojenia , ovládače pre tlačiarne a celí počítač sú k dispozícii  priamo v systéme. Či už ide o stolový počítač alebo notebook, jediní ovládač ktorí sa sám prihlási na stiahnutie a inštaláciu je grafickí.
  • komunikácia – okamžitá pomocou programov ako sú pidgin a empathy sú to programy všetko v jednom od aim  sieti až po icq skype a iné. multimédia  prehrávanie všetkých av súborov a flashu a ich odvodenín, bez nutnosti inštalácie každodenných dekodérov

 

  • ZADARMO!!!  – SYSTÉM JE ÚPLNE ZADARMO PLNE FUNKČNÍ BEZ OBMEDZENÍ BEZ

 

  • OVEROVACÍCH HYBRIDOV KTORÍ AJ TAK NIČ NEVEDIA OVEROVAŤ LICENCIA DOVOĽUJE ŠÍRIŤ TENTO SOFTWARE CEZ INTERNET , UŽÍVATEL SI HO MÔŽE STIAHNUŤ BEZ OBMEDZENÍ ,MÔŽE HO VYPAĽOVAŤ MÔŽE HO PREDÁVAŤ ALEBO ŠÍRIŤ EMAILOM. A TO VŠETKO BEZ HROZIACÉHO KRIMINÁLU, A POSTIHOV.

 

TOMU JA HOVORÍM SLOBODNÝ SOFTWARE!!!

 

 

 

os batle

03.04.2013

Dnes si porovnáme opäť dvoch najväčších rivalov alebo živlov oheň vz voda alebo ak chcete linux vz windows nebudem sa nejako rozpisovať akí podstatný rozdiel je mať v počítači akýkolvek linux a akýkoľvek windows to podstatné je v tomto dokumente Linux vz windows no a ak so mnou neuhasiteľne po prečítaní tohto dokumentu vyzývam, vás poďme na tuto [...]

windows 8 alebo dalšia vista?

21.11.2012

pred vyše mesiacom nám Microsoft uvaril „nový“ windows 8. my sa teraz pozrieme čo priniesol nové a ideme po priadku: BEZPEČNOSŤ- (zda sa že microsoft ma svojích ludí vsade): preto ho sem prepíšem: Francúzska firma odhalila spôsob, ako prevziať nad Windows 8 kontrolu. Microsoft musí prísť na zraniteľnosť sám. Windows 8 je pre firemných zákazníkov [...]

up Date informacii

21.11.2012

ovládanie Ubuntu pred prostredím Unity. V minulých vydaniach môjho blogu som ešte opisoval staršie ovládanie tejto distribúcii tzv GNOME panel alebo ak chcete GNOME 2.42 ktoré ako posledná verzia Ubuntu ho používala 10.04. vyzeralo to takto: (obrázok hore) je nutne povedať že ako sa menil svet tak sa menil aj linux a to iste platí aj o Unity v Ubuntu. [...]

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

xteam

blog sa zaoberá linuxovými distribuciami, konkrétne Ubuntu ktorá je z môjho pohľadu najbližšie k užívateľovi ktorí až do teraz používal windows. viem že existuje asi ďalších 3000 distribúcii linuxového operačného systému lenže začiatočník sa v nich nevyzná a rýchlo stratí. preto som zvolil Ubuntu .

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 41722x
Priemerná čítanosť článkov: 2086x

Autor blogu